מרבית האנשים שיתקלו במושג ניסור בטון עשויים לתהות היכן אנחנו טעינו אך בפועל, מי שמכיר ויודע, מדובר באחד מענפי הבנייה והשיפוצים המיוחדים שהביקוש אליהם בעשורים האחרונים עלה ביותר מ-30%!
רגע לפני שגם אתם נתקלים במצב שבו צריך להזמין קבלן בטון, ריכזנו עבורכם את המבוא המושלם לעבודות ניסור וחיתוך לכל מי שתוהה איך מוצאים בעל מקצוע מתאים, כמה זה עולה וכמו בכל ענפי השיפוץ והבנייה – ממה צריך להיזהר.
מהו ניסור בטון
לפני שנתחיל לדבר איך לבחור בעל מקצוע מהימן ואיך אפשר להוזיל את העלויות, בואו ניקח רגע על מנת להסביר מהו בכלל ניסור בטון ומתי אתם עשויים להזדקק לשירות.
כפי שנתן לראות עבודת ניסור או חיתוך בטון היא תהליך שבה אנו משתמשים במסורים מיוחדים על מנת לחתוך בטון מסוגים שונים. זה יכול להיות קיר, תקרה, רצפה או שביל שמסיבה כלשהי עולה הצורך לחתוך אותם.
החיתוך מתבצע על ידי מסורים (מכאן הביטוי ניסור) שלמרות השם שמוכר לכולנו, אינם מזכירים את עמיתיהם מתחום גיזום העצים ולמעשה מדובר במסורים שונים לחלוטין שמלבד השם, אין משהו דומה אחר.
מאחר שכמעט כל עבודת ניסור בטון שונה מהאחרת, כך גם המסורים שונים האחד מהשני ומותאמים למשימות מאוד מוגדרות ובעוד שבניסור רצפה או שביל נעשה שימוש במסור נייד או כזה שמחובר למעין עגלה, בניסור של קיר כבר יש צורך במסור הידראולי מתקדם שמורכב על גבי הקיר באמצעות קידוחים ושמופעל מרחוק על ידי מפעיל מיומן עם שלט.
למרות השוני בין הכלים השונים, יש גם מן הדמיון מפני שכל המסורים עובדים בעיקרון זהה שבו מסור עגול ומשונן שמחובר למנוע חשמלי חזק אשר מסובב אותו במהירות גבוהה ובאמצעות קצוות משוננות (כמו שרואים בתמונה), חודר את הבטון ומנסר אותו בדיוק רב – כל כך מדויק עד שלעתים הבטון שנחתך יכול להיות חד כמו זכוכית!
מאחר שבתהליך נוצר חום גבוה כתוצאה מהחיכוך של המסור בבטון והברזלים שבתוכו, מזרימים מים באופן אוטומטי כדי לקרר את המסור על מנת שימשיך לעבוד ביעילות ולא יפגע מכתוצאה מכך.
מדוע קוראים לחיתוך בטון גם 'ניסור יהלום'?
כפי שבוודאי שמתם לב, תהליך הניסור או החיתוך של בטון נקרא גם ניסור יהלום. אם תהיתם מדוע, הסיבה היא שבבי היהלום שמודבקים על גבי המסור העגול. אומנם לא ממש רואים או מרגישים את היהלום אבל ההימצאות שלו ואפילו באחוז נמוך מאפשרת למסור להתמודד עם החוזק הרב של הבטון ולחדור אותו בלי בעיות.
מה זה קידוח בטון ומה ההבדל?
לעתים יש בלבול בין שני המושגים כשבמציאות גם כאן יש הרבה קווי דמיון ביניהם אך יחד עם זאת הם מאוד שונים.
מצד אחד יש חפיפה בין אנשי המקצוע שמבצעים את העבודה אך בעוד שקבלן ניסור יבצע גם קידוחי בטון, חברה או בעל מקצוע שעוסק בקידוח לא תמיד יבצע קידוחים מורכבים ולעתים גם לא יעסוק בניסור בטון.
בשונה מניסור, קידוח של בטון יבוצע באמצעות כלי עבודה שונים בדמות מקדחים שאליהם מחוברת כוס שמסתובבת במהירות וחודרת את הבטון.
בתום הקידוח נשאר חור בקוטר משתנה אשר משמש למעבר של קווי מים, תקשורת, חשמל או לצורך אחר ובקידוחים בעלי קוטר גבוה מאוד – אפילו לצורך יצירת מעברים לבני אדם.
מעבר לכך העיקרון של המקדחים מאוד דומה לעיקרון הפעולה של המסורים לרבות השימוש בפתיתי יהלום, מים שזורמים כדי לקרר את אזור העבודה וכוסות קידוח משוננות.
מתי עולה הצורך בניסור בטון?
מאחר שמרבית המבנים במדינת ישראל עשויים מאחוז גבוה של בטון – אשר הולך ועולה ככל שהתקנים מחמירים יותר, כך מתעורר הצורך להיעזר בשירותי חיתוך וניסור בטון שהרי אף אחד לא חושב שאם צריך לשבור קיר, ניתן עדיין לעשות את זה עם פטיש ועובד כפי שניתן היה בעבר…
ולכן המקרים שבהם נזדקק לשירות מאוד מגוונים ונעים בין עבודות "קטנות" כמו חיתוך של קיר על מנת להתקין חלון או דלת נוספת ויכולים להגיע למקרים מורכבים של חיתוך קיר שלם, תקרה ואפילו ניסור של עמודי בטון.
לצד כל אלה ישנם כמובן גם את שירותי הקידוח שמשמשים במקרים פשוטים של התקנת מזגן או אפילו קולט אדים בקיר בטון ויכולים להגיע למקרים מורכבים במיוחד בפרויקטים הנדסיים שונים.
איך לבחור חברה מתאימה לניסור או קידוח של בטון?
כמו בכל ענפי השיפוצים והבנייה, גם בניסור וקידוח של בטון יש חשיבות מאוד גבוהה לבחירה נבונה של בעל המקצוע אך בניגוד למקצועות אחרים, מדובר בעבודה סופר מסוכנת הן לבעל המקצוע והן למבנה ולבעליו.
יש לכך מגוון רחב של סיבות – החל מכלי עבודה מסוכנים שדורשים הסמכה מיוחדת ועד לנזקים שיכולים להיעשות למבנה בתכנון לא נכון או שימוש בכלי עבודה לא מתאימים, נזקים שיכולים להיות חסרי תקנה.
לכן, לפני שבוחרים בקבלן מסוים, חשוב לוודא שהוא מתאים לאופי המשימה ושיש לו את הכלים הדרושים לשם הביצוע שלה.
במקרה הצורך חשוב לבדוק שמדובר בקבלן מורשה עם רישיונות וביטוח מתאימים שעובד עם מהנדס בניין וכן לקבל חוות דעת מלקוחות שהוא ביצע עבורם עבודות דומות לשלכם.
מעבר לכך חשוב שלא להתפתות אחרי מחירים זולים במיוחד אך יחד עם זאת ומאחר שקיימים הבדלים גבוהים יחסית במחירים, מומלץ לאסוף מספר הצעות מקבלני ניסור מתאימים, להשוות את התמורה של כל אחד ואופי העבודה שלו ולבסוף לבחור בהצעה הכי משתלמת.