הצורך ההולך וגובר לשירותים מקצועיים לניהול או אחזקת מבנים, מביא לתחרות בענף ולהוזלת העלויות. שתי תופעות שגורמות להיצע רחב של חברות אך לצד מקצועיות שינהלו את הבניין באופן הראוי, ישנן חברות פחות מקצועיות או כאלה שאין להן את הכלים להתמודד עם שלל המטלות שנדרשות בבניין שלכם.
עובדה זו מדגישה את הצורך בהתקשרות מול חברת ניהול בתים משותפים מוכרת ובעל מוניטין מוכח ולאורך זמן.
מתי צריך חברות ניהול בתים משותפים?
על מנת שתוכלו ליהנות מתנאי מגורים איכותיים יש צורך בניהול שוטף של הבניין. ישנם מספר דרכים להשיג את המטרה אך לא תמיד הדרכים הללו מתאימות. כך לדוגמה, ניתן לגייס מתנדבים מדיירי הבניין לניהול ועד הבית, וכמובן שניתן לשכור חברה מקצועית לניהול בתים.
בעבר הלא רחוק, ניהול מבנים על ידי חברת אחזקות היה שמור בעיקר למגדלים ולבניינים גבוהים מרובי דיירים. הסיבה לשינוי במגמה פשוטה, ככל שהטכנולוגיה מתקדמת וככל שהבניינים גדלים, ישנם שירותים ומערכות הדורשים טיפול מקצועי לצורך תחזוקתם השוטפת. השירותים הללו יכולים להתחיל בגינון ובניקיון ולהסתיים בשירותי שמירה וטיפול במערכות לגילוי וטיפול באש. במילים אחרות, ניתן לומר שחברות ניהול בתים נולדו למעשה מתוך צורך מקצועי ותמיכה במערכות מרובות כמו גם ניהול מקצועי של תזרים מזומנים גבוה שנגבה מן הדיירים. בד בבד, התרחבו שירותי אחזקת המבנים וכיום ניתן לשכור חברת ניהול אפילו בשביל בניינים נמוכי קומות.
כמובן שהעלויות תהינה שונות וסל השירותים יהיה שונה גם הוא, אך הנקודה היא שכיום יותר ויותר צרכנים, דורשים שירות ניהול בתים מקצועי. שירות שבו חברת האחזקות מהווה אוטוריטה מקצועית ואמינה, שניתן לתת בה אמון בניהול שקוף ויחד עם זאת מקצועי של הבניין ומתקניו.
הסיבות לכך שכיום ניתן למצוא יותר ויותר בתים משותפים שמשתמשים בשירותי חברות ניהול רבות ומגוונות:
- עם השנים, הלך וגדל האחוז היחסי של מספר המגדלים ורבי הקומות בישראל. כמו כן, הגובה וכמות הדיירים הולכים וגדלים בהתמדה.
- רמת החיים עולה ואיתה גם רמת הגמר והשירותים שמקום המגורים מספק. אם בעבר ניתן היה להסתפק בשירותי ניקיון וגינון, כיום נולדו צרכים חדשים כגון טיפול ואחזקת מעליות מתוחכמות, טיפול במערכות מים, מערכות בטיחות שונות לגילוי אש, אחזקת חדרי כושר, בריכות, שירותי אבטחה ותקשורת ברמות שונות וכמובן טיפולים ותיקונים שוטפים.
- גבייה וניהול – ברור לכולם שניהול בתים משותפים, המכילים 8-15 דירות יכול להיות דיי פשוט. אבל מה קורה כקשר כמות הדירות מגיע ל-60? ברור ששיטת הניהול צריכה להיות שונה, אתם זקוקים לחברת אחזקות שתנהל את התקציב בצורה יעילה ושקופה אל מול הצוות המנהל, תבצע את הגבייה בצורה חכמה ותדע כיצד להתמודד עם חובות בעייתיים.
- כמה זמן נדרש לניהול בתים משותפים – ידעתם שניהול בתים משותפים, יכול לגזול מכם כ-15 שעות שבועיות ולעיתים אף יותר? הדבר נכון ככל שכמות הדיירים עולה, האחזקה תובענית יותר וככל שהניסיון בניהול בתים ואחזקה נמוך יותר.
מה עליכם לבדוק בחברת ניהול בתים?
לצערנו, ישנם סיפורים רבים על חברות אחזקה שפשטו רגל או שפשוט לא עמדו בהתחייבויות שלהם אל מול דיירי הבניין.
על מנת להימנע ממצבים כאלה עליכם לנקוט במשנה זהירות בבחירת חברת הניהול ובצורת ההתקשרות עימה. אנו ממליצים ליישם את הדגשים הבאים:
- בקשו מחברת הניהול מספר ממליצים מועדי בתים שונים.
- בדקו את מצב התחזוקה של בניינים המטופלים על ידי חברת הניהול.
- חוזה ברור – בו יודגשו תחנות יציאה ומשך ההתקשרות
- נציגות בניין – אנו ממליצים בחום לקבוע נציגות לדיירים עימה נוכל לתקשר באופן טוב יותר.
אז מה עושים?
הגעתם למסקנה שאתם זקוקים לשירותים מקצועיים בניהול הבית המשותף? יש כמה דברים שעליכם לעשות. אנו ממליצים בחום לעיין במסמך שמוגש על ידי האגודה לתרבות הדיור. מסמך זה מפרט בצורה אובייקטיבית את כל התהליכים שעליכם לבצע על מנת לשכור חברת ניהול בתים משותפים. באופן כללי עליכם לזכור מספר דברים:
- על מנת להחליף חברת ניהול, יהיה עליכם לגייס לפחות 51% מקולות הדיירים.
- כדי לבחור בחברת ניהול ואחזקות חדשה, יש צורך בהסכמת שני שלישים מהדיירים.
- רצוי לקבל חוות דעת מקצועית אודות מצב הבניין והשירותים המומלצים, כמו גם חוות דעת על חברות האחזקה המועמדות לתפקיד ובדיקת בניינים הנמצאים תחת ניהולם.
בחירת חברת אחזקות היא אחת הבחירות החשובות שעליכם לעשות על מנת ליהנות מסביבת מגורים מטופחת ונעימה. הקדישו למהלך זה את הזמן הדרוש כך שהבחירה שתבצעו תהיה מוצלחת ושתוכלו ליהנות מפירותיה במשך שנים.